Openingswoord HPF 1970 -2013 Jacques la Croix tijdens de onthulling van het monument



Hartelijk welkom op deze historische plaats. Het mooiste plekje van Rotterdam. Hier vond 43 jaar en 3 maanden geleden het Holland Popfestival plaats. En wij zouden hier niet staan als vier mensen dit niet georganiseerd hadden te weten Georges Knap, Berry Visser, Toos van der Sterre en Tinus van Daal. De heer van Daal is niet meer onder on,s maar zijn zoon is hier vanmiddag aanwezig.

Door Jacques la Croix

Het idee voor een herinnering aan 1970 gaat al terug naar 2004 toen John Blaak de gedachte had om de 35e verjaardag van het HPF te herdenken. Dat heeft toe geresulteerd in een tentoonstelling in de De Dubbelde Palmboom, maar niet in een monument.

In 2005, 29 juni, hield Georges Knap een lezing getiteld Terugblik op Kralingen 1970 in het Historisch Café van het Gemeentearchief Rotterdam. Na afloop raakten wij in gesprek en ik meldde dat ik recent in Woodstock ( Max Yasgur, Bethel) was geweest maar dat er niets herinnerde aan het festival van 1969. Het festival van love, peace and music. Ook niet in het Kralingse Bos waar toch 100.000 mensen waren. Rotterdam en Kralingen waren daarmee toch op de kaart gezet. Georges vond het niet zo erg, maar toch hebben wij er later verder over gesproken. Misschien was 2010, de herdenking van 40 jaar wel een mooie aangelegenheid. We hadden nog alle tijd.

Wij besloten een groepje op te richten om te zien wat we nu wilden en vooral hoe we aan geld kwamen. Als eerste hadden wij de deelgemeente op het oog om een startkapitaal te vergaren. Cees van de Heuvel en ik dienden een motie in 2007 die met algemene stemmen werd aangenomen door de deelraad. Maar hoe toen verder. Wij moesten het een kader geven, een juridische structuur en dat werd de Stichting Kralingen. De motor achter dit monument. Wij gingen folders drukken, een tentoonstelling organiseren in de Galerie Kralingen in 2008 en bedrijven en fondsen aanschrijven. Toen sloeg de kredietcrises hard toe en dat betekenden dat fondsen veel geld op hun beleggingen verloren en afzegden. Wel bleven het Van der Mandele Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en het Prins Bernhardfonds ons steunen. Toch nog te weinig geld voor een monument. De stichting raakte een beetje in een impasse hoewel we toch regelmatig bijeenkwamen om de spirit er in te houden.

In 2009 raakten we betrokken bij een boek dat ook verschenen is. Het Holland Popfestival, drie legendarische dagen in Kralingen. En in 2010 een tentoonstelling in het Schielandshuis en we lieten grondonderzoek doen. In 2011 kwam er schot in de zaak mede doordat John Blaak het Centrum Beeldende Kunst, Siebe Thissen en Caro van der Pluym, op de hoogte hield. Zij hebben ons al die jaren gesteund in ons streven naar een monument. We gingen weer overleggen met een aannemer en dienden een bouwaanvraag in. En toen kwam er weer vertraging, overleggen met alle betrokkenen over vorm en plaats en tenslotte een nieuw ontwerp voor een monument.

En zo hobbelden we dan van jaar tot jaar naar nu. Ik denk dat er in al die jaren wel 50 keer bij elkaar zijn geweest in wisselende samenstelling. We zullen het nog gaan missen, maar vandaag eindig hier toch echt onze missie. Wij als stichting zijn er blij met het monument. We zijn ook blij met het evenement dat na de opening plaats zal vinden. Een snufje nostalgie en toch eigentijds. Wij danken de organisatoren Hans van Weel en Ellis van den Berg en vooral onze sponsors voor het evenement Mojo Concerts, Coca Cola en The Bulldog. Het monument van John Blaak wordt zo dadelijk onthuld als blijvende herinnering. Een herinnering die in 2013 nog zo levendig is dat er bij het woord Holland Popfestival op internet 9,8 miljoen resultaten vermeld worden. Is dat geen Rotterdam promotie!!!

Tenslotte: iemand vroeg mij waarom er zo nodig een monument moest komen zo bijzonder was dat popfestival toch niet. Dan zeg maar: iedereen mag wat vinden maar ik hoop dat wie het ziet, even stil staat en met een weemoedige glimlach terugdenkt aan die tijd. Het bestuur van de stichting wenst u een fijne dag toe.